Χρονοδιάγραμμα για τον σχεδιασμό ενός ΣΒΑΚ
Το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη ενός ΣΒΑΚ συνήθως προκαθορίζεται από τον οικείο ΟΤΑ.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό συστήνεται να περιλαμβάνει δύο (2) διακριτές φάσεις, το χρόνο πριν την έναρξη της εκπόνησης του ΣΒΑΚ (Προετοιμασία) και το χρόνο για την καθαρή εκπόνησή του.
Ο χρόνος εκπόνησης μπορεί να φτάνει έως και τα δύο (2) έτη για την ολοκλήρωση του Σχεδίου και εξαρτάται από:
-
το συντονισμό των ενεργειών,
-
το χρόνο των απαιτούμενων ενδιάμεσων εγκρίσεων,
-
τις ενδεχόμενες αντιστάσεις σε επίπεδο διαβούλευσης και άλλους παράγοντες.
Η ανάπτυξη χρονοδιαγράμματος κρίνεται χρήσιμο να περιλαμβάνει όλα τα στάδια με τις ενδιάμεσες εγκρίσεις μέχρι και την οριστική έγκρισή του από τον φορέα υλοποίησης του.
Γενικά κρίνεται σκόπιμο να ολοκληρώνεται σε διάστημα 12-16 μηνών.
Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των μέτρων καταρτίζεται κατά την εκπόνηση του σχεδίου σύμφωνα με τα δεδομένα της περιοχής παρέμβασης, το είδος και το εύρος των παρεμβάσεων που περιγράφονται στο πακέτο μέτρων, την κλιμάκωση των παρεμβάσεων, τους κινδύνους της υλοποίησης, το ενδεχόμενο απαίτησης τροποποίησης πολεοδομικού σχεδίου (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, Πολεοδομική μελέτη) κ.ο.κ.
Με δεδομένο ότι ίσως να μην είναι υλοποιήσιμοι όλοι οι περιγραφόμενοι στόχοι και μέτρα ενός ΣΒΑΚ, τα μέτρα ιεραρχούνται και εντάσσονται σε τρεις ομάδες παρεμβάσεων από πλευράς ορίζοντα υλοποίησης: βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη.
Το συνολικό όραμα για ένα ΣΒΑΚ συνήθως αναπτύσσεται σε ορίζοντα 10ετίας ή 15ετίας ενώ οι επιμέρους στόχοι μπορούν να διαφοροποιούνται ως προς την υλοποίησή τους σε επίπεδο 5ετίας, 10ετίας και 15ετίας.
Ο προγραμματισμός θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα των διαδικασιών πολλαπλών εγκρίσεων, σύνθετων οργάνων κ.λπ.
Ενδεικτικά ο προγραμματισμός της υλοποίησης των μέτρων θα πρέπει να συμβαδίζει με το προγραμματισμό επίτευξης των στόχων.
Για παράδειγμα αν η τιμή στόχος για την αύξηση του μεριδίου χρήσης ποδηλάτου φτάνει το 10% με ορίζοντα 10ετίας, τα μέτρα που αφορούν ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων, πεζοδρομήσεων, συστημάτων κοινοχρήστων ποδηλάτων, οδών ήπιας κυκλοφορίας και οδών μικτής κυκλοφορίας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, την ανάπτυξη κινήτρων για τη χρήση του ποδηλάτου κ.λπ., θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στο αντίστοιχο διάστημα ώστε να συμβάλλουν στην επίτευξη του παραπάνω ποσοτικού στόχου.